Historie Rijk Zwaan
De rijke historie van het veredelingsbedrijf begon toen oprichter Rijk Zwaan in 1924 een zadenwinkel opende in Rotterdam. Zijn focus op kwaliteit en innovatie bleek een succesvolle formule. In de eerste veertig jaar lag de nadruk op de Nederlandse tuinbouwmarkt, met enige export naar omliggende landen. In 1970 vestigde Rijk Zwaan zich in De Lier, waar nu het hoofdkantoor is gevestigd. In 1964 opende de eerste dochteronderneming in Duitsland. Daarna volgde Rijk Zwaan Frankrijk in 1982. Vanaf de jaren negentig ging de ontwikkeling sneller dan iedereen vooraf had kunnen voorzien.
Vandaag de dag werken 4.000 mensen bij Rijk Zwaan. Het bedrijf is vertegenwoordigd in ruim honderd landen via meer dan dertig dochterondernemingen, verspreid over de hele wereld. De hoofdvestiging is in Nederland.
Feestelijke viering eerste eeuwfeest
Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum werd, tijdens een feestelijke bijeenkomst met een live stream met alle buitenlandse vestigingen, het predicaat Koninklijk door commissaris van de Koning in Zuid-Holland, de heer Jaap Smit, uitgereikt.
Ben Tax, directielid bij Rijk Zwaan, reageert: 'We zijn blij met het predicaat Koninklijk. Het is een teken van maatschappelijke waardering en onderstreept de continuïteit van onze onderneming. Het is de kroon op het werk van ons allemaal. Want het zijn bovenal mensen die het hart en de ziel van Rijk Zwaan vormen.'
In Nederland zijn ruim 600 bedrijven, verenigingen en instellingen door Koning Wilem-Alexander onderscheiden met het predicaat Koninklijk. Rijk Zwaan is het tweede bedrijf in Westland dat zich vanaf heden Koninklijk mag noemen, eerder is het predicaat Koninklijk toegekend aan Koninklijke Brinkman in 's-Gravenzande.
Predicaat Koninklijk
Om in aanmerking te komen voor het predicaat Koninklijk moet een bedrijf minimaal 100 jaar bestaan en de ontstaansgeschiedenis moet duidelijk aantoonbaar zijn. Het predicaat Koninklijk is een onderscheiding die kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen, instellingen of grote ondernemingen. Het symboliseert het respect, de waardering en het vertrouwen van de Koning tegenover de ontvanger. Het toekennen van het predicaat Koninklijk is onder andere bedoeld om een bijdrage te leveren aan de positionering van Nederlandse bedrijven en organisaties in binnen- en buitenland.