De komende twee jaar helpt 'Do IoT voor de glastuinbouw' bedrijven bij het ontwikkelen, testen en laten zien van nieuwe systemen, robots en UAV’s (een soort drones). Huidige draadloze verbindingen zoals Wifi en Bluetooth functioneren vaak niet goed in een kas vanwege de constructie met veel glas en metaal. Een draadloze 5G-verbinding biedt wél veel mogelijkheden. 5G-netwerken maken het mogelijk dat tuinders op een nieuwe manier nog beter gegevens kunnen verzamelen over bijvoorbeeld de luchtvochtigheid en temperatuur in de kas. Zo kan het klimaat heel precies worden geregeld waardoor minder energie nodig is om planten optimaal te laten groeien.
Overheid, ondernemers en technologie bedrijven dichter bij elkaar
Ook voor het gebrek aan plukkers, logistiek personeel en andere arbeidskrachten biedt digitalisering uitkomst. Robots kunnen zware taken zoals het plukken van rozen of tomaten uitvoeren. Het project "RoboCrops Vliegende Start" stimuleert het gebruik van robots en kunstmatige intelligentie in de glastuinbouw en brengt overheid, ondernemers en technologie bedrijven dichter bij elkaar die hier verder onderzoek naar willen doen en graag in investeren.
Pieter Varekamp: "Met projecten als RoboCrops Vliegende Start en Do IoT voor de glastuinbouw werken overheid en bedrijfsleven samen aan een toekomstbestendig glastuinbouwcluster waarin efficiëntie en duurzaamheid centraal staan. Investeren in deze twee veelbelovende initiatieven spreekt wat de gemeente Westland betreft dan ook voor zich.”