Op grond van de Opiumwet is het verboden hennep te kweken en te verkopen. De aanwezigheid van een hennepkwekerij is onveilig. Zo is er een kans op brand of instorting als gevolg van slechte aanleg van elektriciteit en bouwkundige aanpassingen. Ook kan een hennepkwekerij leiden tot het aantrekken van andere criminele activiteiten, wat grote gevolgen heeft voor de leefbaarheid en het veiligheidsgevoel van omwonenden. In de woning was ook sprake van diefstal van stroom.
Hoewel de huurder van het pand de feitelijke overtreder was, acht de burgemeester ook de verhuurder verantwoordelijk. Van de verhuurder mag worden verwacht dat diegene de huurder informeert over de wijze van gebruik van de gehuurde woning. Dat had de verhuurder kunnen doen door zelf onderzoek te doen.
Doel van de last onder dwangsom is de overtreding te beëindigen en herhaling hiervan te voorkomen. Voor zowel de huurder als de verhuurder is de hoogte van de dwangsom vastgesteld op € 10.000 per elke geconstateerde overtreding, met een maximum van € 20.000. Als de maximale dwangsom is betaald, kan de burgemeester bij herhaling van de overtreding een nieuwe, hogere dwangsom opleggen.
Het opleggen van een last onder dwangsom staat los van strafrechtelijke vervolging.